Özümleme nedir Piaget ?

Yildiz

New member
Selam sevgili forum ahalisi!

Bugün sizlerle psikolojinin belki de en sevimli kavramlarından birine dalıyoruz: özümleme (assimilation)! Evet, kulağa biraz akademik gelebilir ama merak etmeyin, bunu öyle bir şekilde anlatacağım ki hem gülümseyecek hem de “İşte bu, şimdi anladım!” diyeceksiniz. Hazırsanız kahvenizi alın, çünkü Jean Piaget’in beyin jimnastiğine hoş geldiniz!

Özümleme Nedir, Piaget Ne Demek İstedi?

Piaget’in özümleme dediği şey, aslında beynimizin yeni bilgileri mevcut kafatası haritamıza sığdırma çabasıdır. Yani, eğer daha önce “kedi”yi öğrendiyseniz ve bir köpek gördüğünüzde ilk başta “Aaa, bu da kedi!” dediyseniz, işte özümleme devreye girmiş demektir. Beynimiz yeni bilgileri tanıdık kalıplara sokmaya bayılır, bazen öyle bir kalıp bulur ki yanlış da olsa geçerli sayılır.

Erkekler ve Kadınlar Perspektifi: Mizahi Bir Harman

Erkeklerin çözüm odaklı ve stratejik bakışıyla özümleme, genellikle “Tamam, bu yeni bilgi eski plana uymuyor ama bir şekilde ekleyelim, problem çözülsün” şeklinde işliyor. Yani, mantık süper kahramanı gibi: yeni bilgiyi bir algoritmaya sok, var olan sistemle uyumlu hale getir.

Kadınlar ise empati ve ilişkiler açısından bakıyor: “Hmm, bu yeni bilgi bana ne hissettiriyor, diğer bilgilerle nasıl bağ kuruyor?” Kadınlar özümlemeyi bir sosyal ağ gibi görüyor; her yeni bilgiyi mevcut ilişkiler ağına ekliyor, duygusal ve toplumsal bağları da göz önünde bulunduruyor.

Forumdaşlar, düşünsenize bir toplantı odasında erkekler ve kadınlar birlikte çalışıyor. Erkek: “Bu rapor verileri özümlemem gerekiyor, hemen bir tablo yapıyorum.” Kadın: “Önce bu verilerin ekip arkadaşlarını nasıl etkilediğini özümlemeliyim, sonra tabloya geçerim.” Gülmeyin, beynimiz gerçekten böyle çalışıyor!

Özümlemenin Hayattaki İlginç Yansımaları

Özümleme sadece psikolojide değil, hayatımızın her alanında karşımıza çıkar. Yeni bir teknolojiye alışırken, yeni bir yemeği tadarken, hatta yeni bir forum üyesinin paylaştığı komik bir GIF’i anlamaya çalışırken bile özümleme yapıyoruz. Beynimiz, yeni bilgileri eski şemalara yerleştirmeyi çok seviyor.

Mesela bir sabah kahvaltıda pancake yerine waffle yediğinizi düşünün. İlk başta beyniniz “Bu pancake!” diye tepki verebilir. Ama biraz özümleme süreci işler, ve sonunda “Tamam, bu farklı ama tatlı ve hamurlu, anlaşıldı” dersiniz. Erkek bakış açısı, waffle’ı hemen bir mantıksal sınıfa koyarken; kadın bakış açısı, onun tadını, sunumunu ve sosyal bağlamını özümlemeye çalışır.

Piaget ile Eğlenceli Bir Bağlantı

Piaget’in özümleme kavramı, aslında yetişkinlikte de geçerli. Düşünün, yeni bir teknoloji çıktığında bazı insanlar “Ah, bu benim eski alışkanlıklarıma uymuyor” der ve direnç gösterir. İşte burada özümleme devreye girer: beynimiz yeni bilgiyi eski deneyimlerle ilişkilendirip, bir anlam bulmaya çalışır.

Bir örnek daha: Forumda yeni bir tartışma açılıyor ve konu “Mars’a gitmek” üzerine. Erkekler hızlıca plan yapar: “Roket lazım, rota lazım, yiyecek stoğu lazım.” Kadınlar ise ekler: “Astronotlar birbirleriyle nasıl iletişim kuracak, psikolojik olarak nasıl desteklenecek, Mars’taki sosyal dinamikler ne olacak?” Sonuç: Birbirini tamamlayan iki özümleme tarzı!

Beklenmedik ve Komik Bağlantılar

Özümlemeyi mizahi bir şekilde düşünelim: Forumda yeni bir üye var, paylaştığı GIF’in anlamını anlamaya çalışıyoruz. Erkekler: “Tamam, bu GIF’in mantığını çözmeliyim, hangi kategoriye giriyor?” Kadınlar: “Bu GIF bana ne hissettirdi, diğer üyelerle nasıl bir bağ kuruyor?” İşte bu, sosyal medyada, oyunlarda, hatta memelerde bile özümlemenin iş başında olduğunu gösteriyor.

Bir başka örnek: Kahve alışkanlıkları. Erkekler: “Yeni kahve çeşidini özümlemem gerekiyor, önce espresso ile kıyaslayayım.” Kadınlar: “Bu kahve bana hangi hissi veriyor, arkadaşlarla paylaşınca nasıl bir etki yaratır?” Gülmeyin, forum hayatı ve günlük yaşam gerçekten bu şekilde çalışıyor!

Özümleme ve Gelecek

Gelecekte yapay zekâ ve robotlar da özümlemeyi öğrenecek. Erkek robot, stratejik olarak verileri sınıflandıracak; kadın robot, sosyal ve duygusal bağları özümleyecek. Forumlarda ve sosyal platformlarda ise bizler hâlâ kendi beynimizle hem gülecek hem düşüneceğiz.

Piaget’in özümleme kavramı, sadece çocukların öğrenme süreçlerini anlamakla kalmaz; yetişkinlerin, erkek ve kadın bakış açılarının, mizahın ve sosyal bağların birbirine karıştığı harika bir düşünce laboratuvarıdır.

Son Söz: Özümleme Hem Ciddi Hem Komik

Forumdaşlar, bir dahaki sefere beyniniz yeni bir bilgiyle karşılaştığında, “Hmm, bunu nasıl özümleyebilirim?” diye sorun. Belki önce mantık ve strateji devreye girer, sonra empati ve bağlar devreye girer. Bu süreci gözlemlemek hem eğlenceli hem düşündürücü olabilir.

Sonuçta özümleme, beynimizin hem ciddi hem komik bir yanını ortaya çıkarır. Erkek ve kadın bakış açılarının birleşimiyle bilgiye hem stratejik hem de duygusal bir mercekten bakarız. Ve unutmayın, bir kahve, bir GIF ya da bir Mars planı… Hepsi özümleme için mükemmel bir fırsattır!

Forumdaşlar, yorumlarınızı bekliyorum: Sizce beynimiz özümlemeyi daha çok ne zaman “yanlış” yapıyor ve hangi durumlarda kahkaha atacak kadar komik oluyor?